Forever fout.

Dit paasweekend ging in Amsterdam met veel gejuich de eerste Forever 21-winkel open voor het publiek (de winkel had donderdagavond al een grote openingsparty voor journalisten en bloggers georganiseerd). Sorry als ik ieders feestje nu verpest, maar ben ik echt de enige die hier niet enthousiast over kan zijn? En die de opening van het eerste Primark-filiaal in Amsterdam, volgend jaar, met afkeuring tegemoet ziet?

Aanstaande donderdag, 24 april, is het een jaar geleden dat Rana Plaza in Bangladesh instortte, waar op dat moment 3122 mensen onder erbarmelijke omstandigheden in textielfabrieken werkten. 1127 mensen overleefden het niet, de rest raakte gewond. Maar dat soort dingen wordt liever vergeten als je een ‘fab find’ kan scoren bij Forever 21 (de Southwestern Print Skater Skirt voor € 11,75 bijvoorbeeld, of de Tribal Print Joggers voor
€ 14,75, of de Rose Print Leggings voor € 8,95; en Primark is nog goedkoper). Hoeveel cent zou degene die het in elkaar heeft moeten zetten ermee verdiend hebben die dag?
Schoenen voor € 19,95, ja, je kunt het kopen. Maar het werkelijke prijskaartje dat daaraan hangt, dat kinderen tot 10 uur ’s avonds in de giftige lijmdampen aan jouw koopje moeten werken, dat vergeten we liever. Voor een kleine reminder: op Nederland 2 kun je vanavond in Altijd Wat een reportage zien over hoe het er in dergelijke schoenfabrieken in Turkije aan toegaat.

Zo. Heb ik nu ieders shoplust flink vergald? De week gaat lekker streng van start. Maar iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik de lokale middenstand en de economie in het algemeen graag steun met een regelmatige financiële bijdrage. Shopping can really cheer a girl up; Madonna zei het al, in Truth Or Dare: In Bed With Madonna (ja, ik weet dat ik hier veel uit citeer, en ja, ik ken de film letterlijk uit mijn hoofd). Daarom: een aantal tips van  ‘greenie’ Willa Stoutenbeek over shoppen zonder schuldgevoel.

16 gedachten over “Forever fout.

 1. Victor

  Dat gevoel had ik al bij de eerste stap in de Antwerpse winkel 2 jaar terug… dat kan gewoon niet…. Succes, maak “ze” maar wakker!!

  Reageren
 2. Marbie

  Cheap made and a cheap look and a stupid name. Forever 21? FOREVER 21?! Wil ik nog niet dood gevonden worden, in een winkel met die naam.

  Reageren
 3. Willa

  Hi Ilonka, Sommige mensen proberen mij te overtuigen dat het een trein is die niet te stoppen is en dat we het gewoon maar moeten accepteren. Hetzelfde geldt voor onze voedselketen, ook zo scheef als het maar kan. En door het te accepteren wordt je onderdeel van het probleem. Misschien ben ik naïef… Misschien is het onbegonnen werk, maar ik weet wel dat ik niet anders kan. Ik kan niet slapen noch mezelf in de spiegel aankijken als ik er niet alles aan doe wat binnen mijn macht ligt om een ommekeer te veroorzaken of iig een bewustzijn te creëren. Dankjewel dat jij met jouw pen ook een bijdrage levert en je uitspreekt! YOU ARE part of the solution. Keep up the great work! 🙂

  Reageren
 4. Mariana

  Helaas een heel ingewikkeld probleem. Ik was een jaar geleden trouwens, op veler aandringen, bij een Primark en ik heb nog nooit zulke lelijke dingen gezien. Vind het dus ook nog eens onvoorstelbaar dat mensen het WILLEN kopen. Als je nou echt geen cent te nassen had oké, maar uit vrije wil? Ik zeg: ga naar een 2e-hands winkel dan zie je er tenminste origineel uit.

  Reageren
 5. Nancy

  Helemaal niet vergald, maar eerder verguld! Ik ben blij dat je juist een kritisch stuk (durft) te plaatsen. Ik ben helemaal niet verknocht aan dit soort winkels en ik zie ze liever gaan dan komen. Ik ben mij steeds meer bewust van wat ik koop en het zou mooi zijn als de rest van Nederland zich ook bewuster zou worden. Je zou zeggen dat we vooruit moeten gaan in een netjes ontwikkeld land, maar ik heb het idee dat het juist bergafwaarts gaat de laatste jaren. Ik stel voor een dagje workshops/presentaties volgen, met Willa Stoutenbeek en Marieke Eyskoot als sprekers. Om maar wat te noemen. Kunnen ze op een leuke interactieve manier wat meer te weten komen over kleding en de vervaardiging ervan.
  Ik was vanavond niet thuis, maar ik ben zeker van plan om de reportage terug te kijken. Bedankt voor je stuk!

  Reageren
 6. Su

  Op donderdag 24 april 2014, exact een jaar na de schokkende ramp in de kledingfabriek in Rana Plaza Bangladesh, opent de tentoonstelling Fair Fashion Lab in het Humanity House Den Haag. Fair Fashion Lab zoekt, samen met modeontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en consumenten, vanuit meerdere invalshoeken naar verrassende oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie. De tentoonstelling is te zien en te ervaren tot en met 31 december 2014. http://www.jouwstylist.nl/blog/detail/papparazzi/tentoonstelling-fair-fashion-lab-in-humanity-house

  Reageren
 7. MARGREETH

  WAT EEN WAARHEID !
  VECHTEN VOOR WAARDE
  IS LEVEN MET LIEFDE
  ARMOEDE IS VEEL VOOR WEINIG
  NIET WEINIG MAAR BEWUST
  KUDDEDIEREN
  Kuddedieren , zo noemde mijn vader dat
  Een olievlek van goedkope hebzucht
  Wees bewust
  En zoveel meer gelukkig 😉
  Heel mooi geschreven ; POWER !

  Reageren
 8. Shoppen met Marceline

  Dacht er zelf ook lang zo over. Hoe kan iets zo goedkoop zijn als het niet door kinderhandjes of onder erbarmelijk omstandigheden is gemaakt? Was grote fan van Esprit, want zij zouden wel maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Uiteindelijk werd ik terechtgewezen…Juist Primark schijnt het wel goed te doen en Esprit niet. Niet dat ik vandaag de dag kleding bij Primark koop, zelfs niet voor mijn kids. Dat heeft zeker te maken met het idee dat iets niet zo goedkoop kan zijn zonder ergens in het productieproces niet te sporen. Maar ook en vooral met het feit dat ik niet van winkels houd waarin alles in alle maten in alle kleuren tachtig keer hangt en de zo goedkope schoenen na een enkele keer dragen (vertelde collega) al uit elkaar vallen. Niet mijn stijl, dat je overal iemand tegen kunt komen die dezelfde jurk draagt. En niet mijn stijjl om wegwerpkleding te kopen. Wie een goede basisgarderobe heeft, kan daar twintig jaar telkens weer ultrahip mee vooruit, met slechts enkele GOEDE aanvullingen per jaar. En kwalitatieve schoenen en laarzen, die je onderhoudt, eveneens. Scheelt ook een hoop op die afvalberg!

  Reageren
 9. Sue

  Goed zo!! People need a wake up call de kiloknallers zijn overal : vlees , kleding enz mensen willen veel voor weinig maar willen niet weten welk leed daar achter zit.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *