Outfit-makers.

Al geruime tijd doe ik aan slow shopping, wat niet betekent dat ik heel langzaam shop, in tegendeel, ik kan een winkel in recordtempo scannen, ongeveer zoals Arnold Schwarzenegger in de Terminator-films. Met slow shopping bedoel ik dat ik bewust mijn aankopen probeer te doen, dus niet voor de kat z’n kont alles wat ik leuk vind insla, maar kijk: heb ik het nodig, heb ik al niet iets wat er op lijkt, waar is het gemaakt, hoe is het gemaakt, waar kan ik het allemaal bij dragen en hoe lang kan ik het dragen. Het tegenovergestelde van fast fashion, zeg maar. Het lukt niet altijd (het vlees is zwak en ik kan heel goed, te goed, aankopen verantwoorden en anders doet master enabler vriendin S. dat wel voor me). Maar het levert uiteindelijk een garderobe op die goed te recyclen is. Zo draag ik vandaag een agnès b.-jasje in krijtstreep dat ik twintig jaar geleden gekocht heb en dat er nog als nieuw uitziet, en een betrekkelijk nieuwe krijtstreepbroek van Filippa K. van vier of vijf jaar oud. En de kleren voelen totaal niet recycled omdat ik er mijn nieuwe Stan Smiths van Adidas bij draag.

Hoe blij ben ik met mijn Stan Smiths! Ik heb geloof ik een jaar de Adidas-winkel in de Leidsestraat gestalkt tot ze eindelijk in vrouwenmaten binnenkwamen, en sindsdien, we hebben het over 2 mei, heb ik ze letterlijk elke dag aan gehad. Bij elke denkbare outfit. Die meteen door de Stans werd geupgrade tot uiterst on trend. Een outfit-maker noemen we zoiets: een accessoire (want het zijn meestal accessoires) dat een outfit transformeert. De Stans zijn op dit moment mijn favoriete outfit-maker, samen met Chanelta. Chanelta, dat is mijn Chanel-tas (ja, ik geef mijn tassen namen. Nee, dat is helemaal niet raar. Chanelta is vernoemd naar de verkoopster in de Chanel-winkel in Parijs die genoemd wordt in Truth Or Dare: In Bed With Madonna, als Madonna in de winkel de telefoon aanneemt en de boodschap doorgeeft: ‘Chanelta needs a salesgirl downstairs NOW.’). Ik heb Chanelta gekregen als afscheidscadeau van ELLE en heb sindsdien geen dag zonder haar gedaan. In het begin droeg ik Chanelta zelfs bij mijn pyjama. Ook dat stond erg leuk.
De Stans zijn een ideale downdresser, en Chanelta dresst alles up – voilà, een sublieme combinatie die alles in mijn kast als nieuw maakt. Ik ben vast niet de enige die zo shopt (en denkt. Toch?). Dus laat me weten: wat zijn jullie outfit-makers?

stan smith chanelta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *