Kijktip: Justified.

Eindelijk iets leuks op TV! Maar echt: ik kan iedereen Justified aanraden, wat aanstaande vrijdag op RTL Crime begint (en wie 1 aflevering per week ouderwets vindt, geen digitale TV heeft of onmiddellijk verslaafd is: op Netflix kun je al drie seizoenen achter elkaar bingen).
Waarom moet je naar Justified kijken? Ik kan wel uitleggen waar het over gaat, maar de kans is groot dat je dan je schouders ophaalt. Maar goed, als je het echt wilt weten: het is een soort moderne western. Hoofdpersoon is US Marshall Raylan Givens (met cowboyhoed en cowboylaarzen) die in Miami voor de zoveelste keer een bad guy neerschiet (maar het was justified!) en voor straf teruggestuurd wordt naar zijn redneck roots in Harlan, Kentucky. Daar gaat hij de plaatselijke politie helpen met het opsluiten van boeven – en wordt hij al snel geconfronteerd met zijn eigen verleden.

Tja. Daar gaat je hart misschien niet direct sneller van kloppen. Toch moet je kijken want: Raylan wordt gespeeld door Timothy Olyphant, en Timothy Olyphant is prettig om naar te kijken. Heel prettig. Kijk maar.

timolyphantjustified

Nog een verkoopargument: de serie is gebaseerd op de boeken van Elmore Leonard, wiens werk ook aan de basis stond van films als Pulp Fiction, Out Of Sight, Get Shorty en Jackie Brown. En dat weet je: al dat geweld wordt vergezeld van snappy dialogen en humor. Voeg daar nog wat sterke acteurs aan toe (zoals Walter Goggins, die vorig jaar te zien was in Django Unchained, en Margo Martindale, nu te zien in August: Osage County), een aanstekelijk intro (hiphop gemixt met blue grass van Gangstagrass), een love-interest of twee (actrices Joelle Carter en Natalie Zea), en je bent snel om. En laten we tot slot nog een keer Timothy Olyphant noemen (die de serie ook produceert).

Mijn top 5 oneliners van Raylan Givens:

1. I didn’t order assholes with my whiskey (deze wil ik op een T-shirt. Maar dan gin-tonic in plaats van whiskey).
2. I wouldn’t kick you out of bed for eating crackers.
3. I’m just gonna file that under: who gives a shit.
4. I shot people I like more for less.
5. These boots aren’t made for running.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *